Магистер по политички науки: европска јавна политика

Vrije Universiteit Amsterdam

Опис на програмата

Read the Official Description

Магистер по политички науки: европска јавна политика

Vrije Universiteit Amsterdam

За

Дали сте заинтересирани за политика и би сакале да се специјализираат во европската политика и компаративна перспектива? Една година со полно работно време на англиски јазик мајстор 's програма Политички науки: Европската јавна политика може да биде вистинскиот избор за вас. Во програмата на овој мајстор ќе анализирате како социјалните, економските и политичките промени влијаат врз европските политички системи и институциите за управување на меѓународно и национално ниво од компаративна перспектива.

Ќе бидат наложени во тековните истражувачки напори и политички дебати, истражуваат теоретски перспективи и развиваат софистицирани истражувачки вештини, кои ќе се применуваат на двете главни димензии во европската политика. Една од нив е како националните политики и политичките структури се справат со глобалните општествени и економски промени и наднационални одлуки. Од друга страна, како наднационални институции, како што се ЕУ, се, пак, засегнати од националните интереси и политичката мобилизација. Со интегрирање на овие два агли, студентите од специјализацијата Политички науки: европска јавна политика ќе стекнат основни знаења и сет на вештини кои се во високата побарувачка за позиции во одлучувањето на нивоата на европско и национално креирање политики. Програмата нуди персонализирано подучување од страна на меѓународно признати кадри чиј истражувачки запис неодамна беше оценет како еден од најдобрите во Европа во оваа област.

Оваа програма е акредитирана од страна на NVAO. По завршувањето на програмата ќе добиете меѓународно призната степен Магистер на науки (м-р).

Студиска програма

Нашите Политички науки Магистер програма ви дава темелна, широка обука во социјална и политичка наука методологија и теорија. Ова вклучува примена и практична употреба на различни методи на политички науки и запознавање со низа теоретски перспективи и како тие да се интегрираат во вашето истражување. Магистерски е една година со полно работно време програма, предава целосно на англиски јазик. Има обем на работа од 60 кредити.

Политички науки: европски јавни курсеви за политиката во водичот за студирање.

Структура на програмата

Програмата започнува со широка заедничка база и постепено ви овозможува да го одредите вашиот сопствен профил.

 • Во Период 1 следите два курса за основните теории и пристапи во двете главни поддисциплини на политичките науки: компаративна политика и меѓународни односи. Овие курсеви ви обезбедуваат заедничка база на знаење и ве запознаваат со целосната широчина на дисциплината.
 • Во Период 2 одбирате две избрани теми кои ги опфаќаат различните аспекти на современите политички процеси. Можете да изберете едно избрано прашање што припаѓа на вашата специјализација, а друго да го прошириме опсегот.
 • Во периодот 3 следите поопшта курс за филозофијата на науката и дизајнот на дизајнот кој директно придонесува за подготовка на вашата теза работа и ви дава и теоретски увид и методолошки алатки.
 • Во Период 4 ги практикувате своите вештини за истражување во работилница во рамките на вашата специјализација. Работајќи во мали групи за конкретни теми, ги практикувате сите фази од емпирискиот циклус: избор и формулација на истражувачкото прашање, преглед на литература, дизајн на истражување, анализа на податоци и извештај. Практичното искуство и опсегот на релевантни и најсовремени истражувачки теми во рамките на вашата специјализација кои ќе бидат презентирани овде, ви овозможуваат да ја користите работата во работилницата како отскочна штица кон тезата на вашиот мајстор.
 • Во Период 5 и 6 работите индивидуално на тезата на вашиот мајстор, под надзор на еден од членовите на персоналот од нашите различни истражувачки групи.

Зошто да студирате политички науки во VU Amsterdam ?

 • Широка база, јасна специјализација

Нашата програма има уникатна кумулативна структура, во која сте специјализирани понатаму секој месец. Од заеднички почеток во двете главни поддисциплини на полето (Меѓународни односи и компаративна политика), ќе се поделите во помали групи во избраните курсеви за прашања и постепено ќе работите кон вашата специјализација. Ова кулминира во вашиот индивидуален предмет на мајстор.

 • Интензивен надзор, воннаставни активности

Програмата се состои од високо интерактивни вежби, работилници и интензивен индивидуален надзор. Со оглед на релативно малиот обем на програмата (50-70 студенти поделени во три специјализации), навистина ги запознавате вашите професори и тие ќе ве познаваат. Екстракурикуларните истражувачки семинари, екскурзии и работилници ви даваат можност исто така да се вклучите во политиката и (политичките) организации надвор од училницата.

 • Силна истражувачка компонента

Програмата ги охрабрува вработување на двете квантитативни и квалитативни методи и ви нуди широк опсег во теоретски пристапи, од повеќе традиционални теории на дисциплината на критичката теорија. Во рамките на различни курсеви посебно внимание се посветува на комбинација на теоретски знаења и вештини (техники на расудување, пишување, презентирање и истражување) и постои голем акцент на развивање аргументи за поддршка на вашите сопствени наоди. Конечно, под надзор на член на персоналот со експертиза во својата специјализација ќе спроведе независно истражување за вашата магистерска теза.

 • Меѓународна репутација

Програмата е развиена и подучени од меѓународно реномиран тим со голема меѓународна мрежа. Квалитетот на нашето учење е потврдено со позитивни резултати од оценувањето: во последниве години нашите професори се изгласани за најдобар во Холандија. Програмата има меѓународен карактер, бидејќи најмалку 35% од персоналот се меѓународни и околу 50% од студентите кои почнуваат секоја година доаѓаат од странство.

 • Двоен степен

Можно е да се добие двоен степен. Избор на ова ќе ја следите 2-годишна програма за време на која ќе поминат една година во ВУ и една година на Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил. За повеќе информации, видете подолу: "Европско владеење со двоен степен".

 • Што велат учениците

Студентите на магистрирал политички науки на VU имаат наведено во 2017 национална студентска анкета дека тие се задоволни со предизвик образование, интернационализација, студиски капацитети, временски рамки, оптоварување на учење и големината на групата на програмата.

Можности за кариера

Како дипломиран на програмата Магистер по политички науки во VU Amsterdam , вие сте способни ефикасно да работат во мултидисциплинарна средина: сте запознаени со и имаат солидна основа во пристапите кои се користат во поширокиот свет на општествените науки. Имате развиено вештини во методологијата на истражување (анализа, собирање податоци и обработка), пишување, презентирање, јавно говорење и тимска работа.

Поради акцент на методологијата и пишувањето на истражувањата, голем број дипломирани студенти најдат работа како политички аналитичар или советник во рамките на меѓународната владина или невладина организација, во приватниот сектор или како државен службеник во владиното министерство. Исто така ќе бидете добро квалификувани да работите во областа на новинарството. Дипломирани студенти, исто така, најдат работа во комуникација и надворешни односи. Темелната примена на вештини за истражување понудени од страна на програмата, исто така, ќе се подготвува за понатамошна кариера во академијата. Многу од нашите дипломирани студенти учествуваат во реномирани д-р. програми низ целиот свет.

Практиканти
Пронаоѓањето на позиција во (меѓународна) организација може да биде тешко, особено во тековниот пазар на труд. За време на програмата, ќе дознаете повеќе за вашите сопствени интереси и како можете да ги користите за меѓународна кариера. По завршувањето на мајсторот, високо мотивирани студенти можат да им пристапат на своите професори за можностите за стажирање во рамките на мрежата на професорите. Истражувачки стажирање на нашиот оддел за политички науки исто така е опција. Ова работно искуство ќе ви помогне понатаму во вашата кариера.

This school offers programs in:
 • Англиски


Последен пат ажурирани November 8, 2018
Времетраењето и Цена
This course is Кампусот врз основа
Start Date
Дата на започнување
Sept. 1, 2019
Duration
Време на траење
1 Година
Целосна
Price
цена
2,083 EUR
за студенти од ЕЕА и ЕУ.
Information
Deadline
June 1, 2019
1 April for non-EU-students.
Locations
Холандија - Amsterdam, North Holland
Дата на започнување : Sept. 1, 2019
Крајна дата за аплицирање June 1, 2019
1 April for non-EU-students.
Дата на завршување Контактирај
Dates
Sept. 1, 2019
Холандија - Amsterdam, North Holland
Крајна дата за аплицирање June 1, 2019
1 April for non-EU-students.
Дата на завршување Контактирај