Господар на женски студии

Princess Nourah Bint Abdulrahman University

Опис на програмата

Read the Official Description

Господар на женски студии

Princess Nourah Bint Abdulrahman University

Вовед

Во последниве години, статусот на жените во Саудиска Арабија е сведок на значаен развој, а саудиското лидерство силно ги поддржа жените со преземање на неколку одлуки и издавање директиви кои имаат за цел да ги подобрат жените во согласност со националниот идентитет и исламските вредности. Во согласност со Визијата на Кралството 2030, жените почнаа да играат влијателна улога во иднината на Саудиска Арабија. Во денешно време им се дава можност ефективно да учествуваат во одржливиот развој на Кралството. Како резултат на овие случувања, жените добија многу бенефиции и им беше дозволено да влезат во нови области на работа во различни сектори. Саудиските прашања за жените и нивното учество во развојот на Кралството станаа главен приоритет за многу од официјалните власти и засегнатите страни. Од друга страна, универзитетите и истражувачките центри сега се фокусираат на женските прашања како важна област на истражување и студии каде што прашањата поврзани со семејството и општеството можат да бидат истражени и истражени. Како универзитет за жени, Princess Nourah Bint Abdulrahman University обидува да им служи на женските прашања преку својата визија и стратешки цели во согласност со неговата улога и поле на работа. Така, главната цел на програмата "Женски студии" е да ги проучува женските прашања и потреби. Ова, од своја страна, ќе го зајакне статусот на жената и ќе ја зајакне нивната улога во развојот на Царството. Исто така, ќе им овозможи на носителите на одлуки правилно да планираат и да усвојат развојна политика во согласност со реалните потреби.

Мисија на Програмата

Да се ​​воспостави академско поле кое е специјализирано за "Женски студии и род", подготвува истражувачи кои се специјализирани за женски студии и потреби со цел да ги постигнат стратешките цели на универзитетот и да бидат во согласност со визијата на Кралството за подобрување на развојната улога на жените.

Цели на програмата

 • Развивање на научни знаења на ученикот во областа на женските студии и прашања.
 • Развивање на истражувачки вештини во областа на женските студии.
 • Градење на карактерот на ученикот за да можат ефикасно да комуницираат со заедницата.

Резултати на програмата

Програмата ги квалификува дипломираните студенти да го извршат следното:

 • Интегрирање и организирање на знаења за целите на женските студии и сродни концепти.
 • Вежбајте ги вештините на научното истражување во областа на женските студии.
 • Користете различни извори на податоци и информации ефикасно да ги решите проблемите.
 • Стекнат дисциплинирано однесување и позитивно реагираат на работното место.
 • Употреба на модерна технологија ефикасно.

Клучни факти

 • Име на програмата: мајстор на женски студии
 • Мајор: општествени науки
 • Специјализација: Женски студии
 • Степен Наслов: Магистер по женски студии
 • Времетраење на студијата: Не помалку од 4 семестри и не повеќе од 8 семестри.
 • Јазик: арапски

Студија опција

Студентот избира една патека:

 • Курсеви и тезата
 • Курсеви и истражувачки проект

Услови за прием:

1. Апликантот треба да биде Саудиска земја и ако не Саудиска ќе мора да добие стипендија на мајстор од владата.

2. Апликантот треба да има диплома од саудиски универзитет или било кој друг акредитиран универзитет.

3. Апликантот треба да има потврда за добро однесување и чиста здравствена сметка, одобрена од медицински извештај од акредитиран медицински орган.

4. Апликантот треба да достави две академски препораки.

5. Апликантот треба да поднесе одобрение од својата работа ако е вработен.

6. Апликантот треба да има диплома со минимална оценка (многу добро); односно (Б), и Деансантот за постдипломски студии може да прифати кандидати со високо (добро) одделение; односно (C).

7. Апликантот треба да го положи личното интервју.

8. Апликантот треба да добие минимален резултат од (65) во пост-дипломскиот општ тест за способност.

9. Апликантот треба да добие оценка не помалку од 450 во TOFEL или 4,5 во ИЕЛТС.

Барања за степен на доделување

Курсеви и Тезата

 • Задолжителни предмети: 24 единици
 • Изборни предмети: 6 единици
 • Теза: 8 единици
 • Вкупно единици на Програмата: 38

Курсеви и истражувачки проект

 • Задолжителни предмети: 27 единици
 • Изборни предмети: 6 единици
 • Обука на терен: 3 единици
 • Истражувачки проект: 6 единици
 • Вкупно време на програмата: 42

Студија план

Задолжителни предмети

Изборни предмети
Предлог план
Општа структура
This school offers programs in:
 • арапски јазик


Последен пат ажурирани October 11, 2018
Времетраењето и Цена
This course is Кампусот врз основа
Start Date
Дата на започнување
Sept. 2019
Duration
Време на траење
4 - 8 Семестри
Целосна
Locations
Саудиска Арабија - Riyadh, Riyadh Province
Дата на започнување : Sept. 2019
Крајна дата за аплицирање Контактирај
Дата на завршување Контактирај
Dates
Sept. 2019
Саудиска Арабија - Riyadh, Riyadh Province
Крајна дата за аплицирање Контактирај
Дата на завршување Контактирај