магистратура програма во социјална исклученост

Åbo Akademi

Опис на програмата

Read the Official Description

магистратура програма во социјална исклученост

Åbo Akademi

Времетраење: 120 кредити, 2 години со полно работно време студија

Степен доделени: Магистер, мајстор на теологијата

Годишен внес: 20

Школарина: 10 000 € за учениците од земјите кои не се членки на ЕУ / ЕЕА

Контакт: socialex@abo.fi

Во услови на зголемената разновидност и сложеност на денешното брзо менување на светот, луѓето кои страдаат од сиромаштија, лишувањето од законски права и културната и социјалната изолација станаа растечки глобален проблем. Овие прашања се примери за феномен што се нарекува социјална исклученост; комплексна состојба која се протега надвор од економската неповолност и сиромаштија. Тоа е повеќеслоен процес преку кој луѓето губат политички, правни и социјални агенции, преку кои се стигматизираат или дискриминираат. Оттаму, социјалната исклученост е тесно поврзана со културата и историјата, како ги поврзуваме и правиме границите, како размислуваме за општеството, за што сметаме дека е вистина, и како гледаме на добар свет.

Оваа програма произлегува од потребата да се препознае мултидисциплинарната природа на социјалната исклученост. Потребна е сериозна потреба да се обезбедат аналитички алатки за критичко размислување за нашите социјални и културни фјучерси од една поголема перспектива сочинета во хуманитарните науки и закотвени во теми како што се Историја, етика, филозофија, Студијата за религија, родови студии, теологија и малцинство студии. Програмата се прилагодува на збир на актуелни глобални прашања и ги поврзува релевантните фактори и димензии кои го засноваат процесот на социјална исклученост; вредности, идеи, верувања, трендови, идеологии, практики во комбинација со индивидуална и социјална агенција, способности и моќ. На вештиниet обезбедени од оваа програма е корисно и за студентите кои бараат кариера во голем број на организации и за оние кои се со цел за кариера во истражување.

Приемот на барањата

Примена на студентите мора да обезбеди релевантни БА во компаративна религија, родови студии, историја, филозофија, теологија или еквивалентна диплома. Покрај тоа, може да се земат предвид и претходните студии, релевантно искуство во работата и организацијата, како и други заслуги и квалификации. Изборот на учениците се врши врз основа на документи за апликација (вклучувајќи CV и писмо за мотивација); нема приемен испит.

Кандидатите за магистерски програми кои се изучуваат на англиски јазик мора секогаш да го докажат своето знаење за англискиот јазик и да ги исполнат општите академски барања

Како да се аплицира?

За повеќе информации за барањата и процедурите за апликација, школарина и стипендии, ве молиме видете http://www.abo.fi/ansok/master

This school offers programs in:
  • Англиски


Последен пат ажурирани October 10, 2017
Времетраењето и Цена
This course is Кампусот врз основа
Start Date
Дата на започнување
Aug. 2018
Duration
Време на траење
2 Години
Целосна
Price
цена
10,000 EUR
Information
Deadline
Jan. 31, 2018
Application period 1 December 2017 - 31 January 2018 at 15.00 (Helsinki time)
Locations
Финска - Vaasa
Дата на започнување : Aug. 2018
Крајна дата за аплицирање Jan. 31, 2018
Application period 1 December 2017 - 31 January 2018 at 15.00 (Helsinki time)
Дата на завршување Контактирај
Dates
Aug. 2018
Финска - Vaasa
Крајна дата за аплицирање Jan. 31, 2018
Application period 1 December 2017 - 31 January 2018 at 15.00 (Helsinki time)
Дата на завршување Контактирај
Price
за учениците од земји кои не се членки на ЕУ / ЕЕА