Indira Gandhi Institute of Development Research

Introduction

Read the Official Description

На Индира Ганди Институт за развој на истражувања (IGIDR) е напредни истражувачки институт основан од страна на резервни банка на Индија за извршување на истражувањето на развој прашања од мулти-дисциплинарен поени на погледи. По неговото регистрирање како автономна општество на 14 ноември, 1986 и како довербата на јавноста во Јануари 15,1987, тогашниот премиер, Шри Раџив Ганди инаугуриран на кампусот на Goregaon на 28 ДЕКЕМВРИ 1987. Потоа, на Институтот беше препознаена како смета се Универзитетот под Дел 3 од UGC акт и има највисок Национална проценка и акредитација на Советот (NAAC) рејтинг на А (под старата методологија), дадена на индиската академски институции. Во моментов на Институтот има околу 120 вработени и M.Phil / Доктор на студентите, кои вклучуваат околу 30 полно работно време членовите на факултет, 24 не-академскиот кадар и околу 60 M.Phil / р. студенти. &nbsp Почнувајќи чисто истражувачки институции, Институтот брзо се разви во полноправна настава cum истражувачка организација, кога во 1990 година го лансираше д-р програма во областа на развојот на студии. Целта на д-р програма е да се произведуваат аналитичари со различни дисциплински припадност, кои можат да се прашањата на економијата, енергијата и животната средина политики. Во 1995 година на Фил програмата е исто така statrted. Институтот е целосно финансиран од страна на резервни банка на Индија.

Programs
Моментално нема програми за да се прикаже

Ве молиме да се насочите пребарување погоре, проверете го нашиот популарен категории подолу или вршење на клучни зборови за пребарување.


... or simply by choosing your degree: