Kaunas University of Technology

Introduction

Read the Official Description

Висока репутација

Од 1922 година, Kaunas University of Technology разви голем потенцијал за студии и истражувања и останува лидер во иновациите и технологиите во регионот на Балтичките држави. Со 10.500 студенти и 1.000 академски кадар, KTU се стреми да ги собере високо талентираните студенти (поддржани од универзитетските и надворешните стипендии), истражувачите и академците да вршат најсовремени истражувања, да обезбедуваат високо квалитетно образование и да обезбедуваат услуги за истражување и развој на широк опсег на бизниси.

Меѓународен

KTU ја зголемува својата меѓународна видливост преку учество во меѓународни истражувачки соработки, преку воспоставување на меѓународни студиски програми, преку соработка со меѓународни партнери во креирањето на заеднички студиски програми и преку охрабрување на учеството во меѓународната размена меѓу студентските и академските заедници. Во моментов, меѓународните студенти можат да изберат помеѓу 36 додипломски и последипломски програми и 19 докторски програми на англиски јазик во областа на технолошките, физичките, биомедицинските и општествените науки, хуманистичките и креативните уметности

Инфраструктура и технологии

KTU не само што го основа првиот и најуспешен академски Startup Space, туку и го поседува најголемиот научен и технолошки парк во Балтичките земји. Учениците имаат пристап до најмодерната истражувачка опрема во Литванија. Најголемата лабораторија за лаборатории за мобилни апликации во Балтичките земји, единствената во лабораторијата на Блумберг Финансиски Пазари Лабораторија, интермедикс креативниот центар, како и лабораториите за одржлива хемија, мехатроника, енергетски и еколошки инженеринг, информатички и телекомуникациски технологии се само дел од достапните технолошки ресурси. КТУ соработува со глобални организации како што се Баркли, БАСФ, ФЕСТО, Хитачи, НАТО, Самсунг, Шнајдер Електрик итн.

Растечките таленти

KTU инвестира во своите сегашни студенти преку подобрување на нивната студиска клима и нејзиниот квалитет, преку обезбедување можности да бидат активни во спортот, уметноста, здруженијата на учениците и градење на нивната доверба, бидејќи тоа е инвестиција за иднината на општеството во локални и глобални термини. Нашите студенти формираат голем дел од енергичната студентска заедница во Каунас, вториот по големина град во Литванија.

Возбудливо место за живеење и учење

KTU се наоѓа во Каунас, вториот по големина град во Литванија, честопати наречен Литванска интелегенција и културен капитал. Безбедната средина и умерените природни услови овозможуваат пријатно живеење. Живописно стариот дел на градот, зелените паркови, брегот на реката со простории за одмор се во рок од 15 минути дофат од KTU кампусот. Студентите се понудени да живеат во KTU домови, да уживаат спорт, уметност и други активности на учениците во рамките на кампусот.

This school offers programs in:
  • Англиски

Гледа MA » Гледа MSc » Види магистерски студии » Гледа Health MSc » Гледа Health Master » Гледа BAs » Гледа BScs » Гледа Bachelor »

Programs

This school also offers:

MA

Магистер по архитектура

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Динамична, иновативна и практична во исто време, програмата се спроведува преку Студио метод - студиските курсеви се интегрираат во една комплексна задача: учениците учат принципи на цртање, состав, физика, материјални сили итн. во проектот на кој работат. [+]

Динамична, иновативна и практична во исто време, програмата се спроведува преку Студио метод - студиските курсеви се интегрираат во една комплексна задача: учениците учат принципи на цртање, состав, физика, материјални сили итн. во проектот на кој работат.

Друга ексклузивност на програмата лежи во историската, културната, теоретската и филозофската критичка анализа на постоечките типологии, поврзани со дизајнот на естетски прототипови кои ги интегрираат конструкциите, механичките, еколошките и економските истражувања.... [-]


MSc

Магистер на науки во архитектурата

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Магистерски програма во архитектурата нагласува развој на архитектура специјалисти во дизајн, архитектонски, урбани и територијални планирање. [+]

Магистерски програма во архитектурата нагласува развој на архитектура специјалисти во дизајн, архитектонски, урбани и територијални планирање. Студии обезбедуваат компетенции за научно-методолошка проценка, која овозможува подготовка на професионални проекти за згради и урбани комплекси, како и менаџерски вештини за напредок во областа на архитектурата.

Ова е една од неколкуте студиски програми со многу тесна соработка меѓу архитекти и градежни инженери, како во областите на студии, така и во истражувачките области.... [-]


Магистер на науки во воздухопловен инженеринг

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Програмата на крос-поле ги опфаќа гранките на авијацискиот инженеринг, авијацискиот механизам и авионската електроника, овозможувајќи им на дипломците да се вклучат во дизајнот на воздушни и вселенски возила, нивните системи и елементи за да извршат проценка на нивната состојба и перформанси, во функционалноста, веродостојноста и комуникацијата на информациите, и да спроведе аналитичко, моделирање и експериментални истражувања. [+]

Програмата на крос-поле ги опфаќа гранките на авијацискиот инженеринг, авијацискиот механизам и авионската електроника, овозможувајќи им на дипломците да се вклучат во дизајнот на воздушни и вселенски возила, нивните системи и елементи за да извршат проценка на нивната состојба и перформанси, во функционалноста, веродостојноста и комуникацијата на информациите, и да спроведе аналитичко, моделирање и експериментални истражувања.... [-]


Магистер на науки во возило инженеринг

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Истражувачите од областа на транспортот и поврзаните одделени власти ги идентификуваат сé повеќе негативните влијанија на транспортниот систем врз луѓето и животната средина како стратешки централно прашање. М-р на инженерство на возила обезбедува нови знаења и компетенции за да се соочат со предизвиците, особено во однос на воведување на методологија за развој на зелени возила опремени со хибридни погони или работи на алтернативни горива и истражување на научни инженерски решенија за подобрување на перформансите на powertrains. [+]

Истражувачите од областа на транспортот и поврзаните одделени власти ги идентификуваат сé повеќе негативните влијанија на транспортниот систем врз луѓето и животната средина како стратешки централно прашање.

М-р на инженерство на возила обезбедува нови знаења и компетенции за да се соочат со предизвиците, особено во однос на воведување на методологија за развој на зелени возила опремени со хибридни погони или работи на алтернативни горива и истражување на научни инженерски решенија за подобрување на перформансите на powertrains.... [-]


Магистер на науки во електротехника

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Стекнатите компетенции и знаења им овозможуваат на мајсторите на програмата да основаат нови компании кои обезбедуваат услуги за електрична енергија, имплементираат стратешки енергетски проекти, вршат истражувања, проектираат, производствено технолошка работа во снабдување, управување, планирање и стратешки оддели на компаниите за електротехника и други индустриски области, дизајнира нови енергетски објекти во дизајнерски организации, научно-истражувачки институти и лаборатории. [+]

Стекнат компетенции и знаење им овозможува на мајсторите на програмата да основаат нови компании кои обезбедуваат услуги за електрична енергија, имплементираат стратешки енергетски проекти, вршат истражувања, проектираат, производствено технолошка работа на снабдување, управување, планирање и стратешки оддели на компаниите за електротехника и други индустриски области, дизајнира нови енергетски објекти во дизајнерски организации, научно-истражувачки институти и лаборатории.... [-]


Магистер на науки во електротехника

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Новото знаење и подобрување на постојните вештини се својствени за развојот на електрониката. Таа обезбедува теоретска основа и методи за дизајн на електронски системи и интелектуални компоненти: комуникации, компјутери, програмирање, софтверско инженерство, контрола и други електронски и електрични енергетски системи. Практични и организациски вештини се охрабруваат преку проект, дизајн и лабораториски работа и управување со студии. Вршените научни истражувања и тоталитетот на знаењата кои ги пренесува оваа програма им овозможува на нашите дипломци да останат конкурентни на пазарот на трудот. [+]

Новото знаење и подобрување на постојните вештини се својствени за развојот на електрониката. Таа обезбедува теоретска основа и методи за дизајн на електронски системи и интелектуални компоненти: комуникации, компјутери, програмирање, софтверско инженерство, контрола и други електронски и електрични енергетски системи.

Практични и организациски вештини се охрабруваат преку проект, дизајн и лабораториски работа и управување со студии. Вршените научни истражувања и тоталитетот на знаењата кои ги пренесува оваа програма им овозможува на нашите дипломци да останат конкурентни на пазарот на трудот.... [-]


Магистер на науки во индустриско инженерство и менаџмент

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Програмата е посветена на амбициозни млади инженери кои сакаат да стекнат знаења за управување со инженерските операции, да го разберат мултидисциплинарниот контекст на инженерските активности и производство, за да можат да ги проценат, анализираат, дизајнираат и управуваат со производствените технологии и процеси, да решаваат недефинирани проблеми во производството, применуваат методи на математичко моделирање, анализа и дизајн, управуваат со активностите на тимот на специјалисти. Мултидисциплинарниот пристап им овозможува на специјалистите ефикасно да одговорат на промените во индустриската средина. [+]

Програмата е посветена на амбициозни млади инженери кои сакаат да стекнат знаења за управување со инженерските операции, да го разберат мултидисциплинарниот контекст на инженерските активности и производство, за да можат да ги проценат, анализираат, дизајнираат и управуваат со производствените технологии и процеси, да решаваат недефинирани проблеми во производството, применуваат методи на математичко моделирање, анализа и дизајн, управуваат со активностите на тимот на специјалисти.... [-]


Магистер на науки во инженерство на животната средина

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Инжинерство степен инженеринг мајстор комбинира технолошки, аналитички и управување со аспекти на заштитата на животната средина. [+]

Инжинерство степен инженеринг мајстор комбинира технолошки, аналитички и управување со аспекти на заштитата на животната средина.

Стекнатите знаења и вештини за оценување на квалитетот на животната средина, примена на современи еколошки технологии и формиран системски пристап им овозможува на дипломците одлични можности да го најдат своето место во современиот пазар на трудот. Програмата беше ажурирана за спроведување на проектот финансиран од структурните фондови на ЕУ, со што се зголеми меѓународноста.... [-]


Магистер на науки во контрола на технологии

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Контролните системи се составен дел на многу модерни технологии, и тие ќе продолжат да играат водечка улога во индустријата 4.0. [+]

Контролните системи се составен дел на многу модерни технологии, и тие ќе продолжат да играат водечка улога во индустријата 4.0.

Познавање на современата теорија на контрола, моделирање и оптимизација на процесите и системите, дизајн на контролни системи, програмирање на контролори и други предмети, стекнати во текот на студиите, овозможуваат изведба и имплементација на ефикасни и сигурни автоматизирани системи за контрола, контролирање на комплексен процес и олеснување секојдневниот живот и остануваат конкурентни на пазарот на трудот.... [-]


Магистер на науки во материјали науката

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Магистер по материјали наука програма развива вештини за истражување, длабоко теоретски и експериментални познавања на материјалниот состав и подобрување на нивните карактеристики, познавање на методологијата и техниката за технолошки мерења на материјали, обработка и анализа на експериментални резултати, познавање на примената на високи технологии (микро - и нанотехнологии) во науката за материјали. [+]

Магистер по материјали наука програма развива вештини за истражување, длабоко теоретски и експериментални знаења за материјалниот состав и подобрување на нивните карактеристики, познавање на методологијата и техниката за технолошки мерења на материјали, обработка и анализа на експериментални резултати, познавање на примената на високите технологии ( микро- и нанотехнологии) во науката за материјали.... [-]


Магистер на науки во Машински факултет

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Ова е основна и класична програма, но заедно програмата ги интегрира најновите научни и технолошки достигнувања и се фокусира на развој на компетенции на високо ниво. [+]

Ова е основна и класична програма, но заедно програмата ги интегрира најновите научни и технолошки достигнувања и се фокусира на развојот на високо ниво на компетенции:

Во развојот на производи од механичка природа - специјалистите можат да ги оценат, моделираат, симулираат развијат и оптимизираат механичките системи;Во вршењето на истражувањата - специјалистите можат да ги решат нецелосно дефинираните проблеми, сумирање и интегрирање на знаења и информации од областа на машинското инженерство и други области или области;Да се ​​направи работата на менаџер - специјалистите можат да водат екипи од различни стручни работници, да управуваат со активностите на тимот.Модерни и добро опремени лаборатории... [-]

Магистер на науки во мехатроника

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Програмата обезбедува и одржува интердисциплинарни инженерски вештини, кои се базираат на систематска комбинација на знаења и методи во областа на механичкото, контролното и компјутерското инженерство, со што на дипломците им се овозможува ефикасно решавање на сложените технички проблеми поврзани со дизајнирање, анализа, одржување, следење и дијагностика на макро и микро мехатронски системи. [+]

Програмата обезбедува и одржува интердисциплинарни инженерски вештини, кои се базираат на систематска комбинација на знаења и методи во областа на механичкото, контролното и компјутерското инженерство, со што на дипломците им се овозможува ефикасно решавање на сложените технички проблеми поврзани со дизајнирање, анализа, одржување, следење и дијагностика на макро и микро мехатронски системи.... [-]


Магистер на науки во структурни и градежни производи инженерство

Студии врз за студентски град Целосна 18 месеци September 2019 Литванија Kaunas

Структурни и градежни производи Инженеринг програма се фокусира на развој на овие надлежности и обезбедува уникатна комбинација на експериментални и компјутерски моделирање експертиза. [+]

Напредната технологија и структури на градежни производи, дигиталната конструкција, политиките за одржлив развој и заштеда на енергија бараат и сеопфатно техничко знаење и примена на аналитички, донесување одлуки и вештини за критичко размислување.

Структурни и градежни производи Инженеринг програма се фокусира на развој на овие надлежности и обезбедува уникатна комбинација на експериментални и компјутерски моделирање експертиза.... [-]


Магистер на науки во хемиски инженеринг

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Програмата е создадена на раскрсницата на науката и индустријата во соработка со најголемите хемиски компании во Литванија: AB Achema (специјализирана за производство на вештачки ѓубрива) и AB ORLEN Lietuva (најголемата рафинерија за нафта во Балтичките земји) за едукација на квалификувани технолози. [+]

Програмата е создадена на раскрсницата на науката и индустријата во соработка со најголемите хемиски компании во Литванија: AB Achema (специјализирана за производство на вештачки ѓубрива) и AB ORLEN Lietuva (најголемата рафинерија за нафта во Балтичките земји) за едукација на квалификувани технолози.

Посебен акцент е ставен на дизајнот на производи и процеси, управување со технолошки системи, разбирање на процесите и опремата на хемиската технологија. Практични вештини се стекнати со користење на еден од најнапредните во ЕУ хемиски инженеринг лабораторија и аналитичка опрема.... [-]


Магистер на науки во храна наука и безбедност

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Оваа програма е наменета за подготовка на специјалисти за наука за широк профил како за прехранбената индустрија, така и за компаниите кои вршат истражување на прехранбени производи и развој на нови производи збогатени со напредни природни антиоксиданти, антимикробни супстанции, реолошки карактеристики и текстура на разни компоненти. Првиот и најсовремениот Центар за компетентност во науката и технологијата за храна во Литванија ги олеснува студентските истражувања и применетите компетенции, користејќи четири уникатни полуиндустриски линии на технологии за храна (леб, пиво, месо, риба, млечни производи). [+]

Оваа програма е наменета за подготовка на специјалисти за наука за широк профил како за прехранбената индустрија, така и за компаниите кои вршат истражување на прехранбени производи и развој на нови производи збогатени со напредни природни антиоксиданти, антимикробни супстанции, реолошки карактеристики и текстура на разни компоненти.

Првиот и најсовремениот Центар за компетентност во науката и технологијата за храна во Литванија ги олеснува студентските истражувања и применетите компетенции, користејќи четири уникатни полуиндустриски линии на технологии за храна (леб, пиво, месо, риба, млечни производи).... [-]


Магистер на науки за информатика

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Дипломирани студенти на иднината изучуваат ИТ услуги во облак компјутери, управување со проекти, мултимедијални податоци за рударство, дигитални видео и аудио обработка, виртуелна реалност и 3D моделирање и други предмети. Специјалисти за информатика, кои дипломирале на оваа програма, имаат подлабоко познавање на применетата информатика, како и мултимедијални, методолошки познавања на анализата на податоците, можат да ја планираат и координираат работата на тимот на специјалисти, да донесуваат одлуки и самостојно да вршат научни истражувања . Мајсторот модел нуди или на ремек-дело во избраната дисциплина со избирање на поле Експерт песна или за зајакнување на интердисциплинарни вештини со избирање на Интердисциплинарен Експерт песна нагласувајќи менаџерски вештини или избор на различна компетентност да комплимент на избраната дисциплина и да се постигне конкурентна предност во својата кариера. [+]

Дипломирани студенти на иднината изучуваат ИТ услуги во облак компјутери, управување со проекти, мултимедијални податоци за рударство, дигитални видео и аудио обработка, виртуелна реалност и 3D моделирање и други предмети.

Специјалисти за информатика, кои дипломирале на оваа програма, имаат подлабоко познавање на применетата информатика, како и мултимедијални, методолошки познавања на анализата на податоците, можат да ја планираат и координираат работата на тимот на специјалисти, да донесуваат одлуки и самостојно да вршат научни истражувања .... [-]


Master

Магистер по иновативен менаџмент и претприемништво

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Оваа студиска програма ја едуцира менаџерската компетентност за развој, инсталација и управување со иновативните процеси во организациите и за креирање и развој на иновативни бизниси во различни индустрии. [+]

Оваа студиска програма ја едуцира менаџерската компетентност за развој, инсталација и управување со иновативните процеси во организациите и за креирање и развој на иновативни бизниси во различни индустрии. Програмата го едуцира креативното размислување, способноста да иницира иновации на производи, процеси и додадена вредност, создава стратегии за проширување на пазарот и вредносни максимизирање. Образованието се заснова на системска интеграција на менаџмент, технологии, финансии и познавање на правото за усвојување на решенија за управување со бизнисот.... [-]


Магистер по меѓународна бизнис

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Дизајниран за дипломирани студенти кои сакаат да ги извршуваат меѓународните деловни кариери, овој мајстор 's степен обезбедува во-длабочината на разбирањето на успешното управување на глобалното претпријатие. Програмата има за цел да развие меѓународен, меѓукултурен и глобален начин на размислување меѓу меѓународните менаџери на иднината преку анализа на вистински случаи на меѓународен бизнис, учење од предавачи со највисока научна и практична компетентност, работа во мултикултурен тим на Х- Културен проект во мотивирање на студиската средина. [+]

Дизајниран за дипломирани студенти кои сакаат да ги извршуваат меѓународните деловни кариери, овој мајстор 's степен обезбедува во-длабочината на разбирањето на успешното управување на глобалното претпријатие.

Програмата има за цел да развие меѓународен, меѓукултурен и глобален начин на размислување меѓу меѓународните менаџери на иднината преку анализа на вистински случаи на меѓународен бизнис, учење од предавачи со највисока научна и практична компетентност, работа во мултикултурен тим на Х- Културен проект во мотивирање на студиската средина.... [-]


Магистер по одржливо управување и производство

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Студии за одржливо управување и производство се базира на интердисциплинарно учење, кое е потребно во современото општество. [+]

Студии за одржливо управување и производство се базира на интердисциплинарно учење, кое е потребно во современото општество. Во текот на студиите се решаваат вистински еколошки проблеми на компаниите во соработка со практичарите, како и практични примени задачи за подобрување на ефикасноста на заштитата на животната средина.

Ефикасната комбинација од задолжителните и изборни модули за студирање им нуди на студентите можност за индивидуални планови за студирање, овозможувајќи стекнување компетенции во областите на одржлив индустриски развој, заштита на животната средина, политика и економија.... [-]


Магистер по преведување и локализација на технички текстови

Студии врз за студентски град Целосна Дел-студии 2 - 3 години September 2019 Литванија Kaunas + 1 more

Студиската програма на овој мајстор најчесто ќе ги привлече оние кои се подготвени да добијат поглупаво знаење во методологии и технологии за преведување и локализација, како и да ги подобрат своите вештини во технологијата за преведување и управувањето со преведувачки проекти. [+]

Студиската програма на овој мајстор најчесто ќе ги привлече оние кои се подготвени да добијат поглупаво знаење во методологии и технологии за преведување и локализација, како и да ги подобрат своите вештини во технологијата за преведување и управувањето со преведувачки проекти.

Една од најголемите предности на оваа студиска програма е можност за подобрување на пишаните вештини за преведување во различни јазични комбинации. Дипломираните студенти ќе можат да ги решат прашањата поврзани со преводот и локализацијата, да стекнат вештини за литизација на софтвер и текстови преку интернет, превод на аудиовизуелни медиуми и употреба на технологија за преведување за превод, усогласување, управување со терминологија и други цели.... [-]


Магистер по применета физика

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Предводени од меѓународно признати истражувања, оваа студиска програма се фокусира на аспектите на фундаменталната и применетата физика, врз формирањето на нови функционални цврсти површини произведени од високи технологии за физичко испарување на пареа и многу други возбудливи проблеми, почнувајќи со експериментални истражувања и завршувајќи со теоретски компјутер симулација. [+]

Предводени од меѓународно признати истражувања, оваа студиска програма се фокусира на аспектите на фундаменталната и применетата физика, врз формирањето на нови функционални цврсти површини произведени од високи технологии за физичко испарување на пареа и многу други возбудливи проблеми, почнувајќи со експериментални истражувања и завршувајќи со теоретски компјутер симулација.... [-]


Магистер по сметководство и ревизија

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2019 Литванија Kaunas

Сметководство и ревизија програма е меѓународно признати студиска програма, обезбедување на во-длабочината на теоретски и практични знаења за сметководство и ревизија за извршување на престижни меѓународно признати ACCA квалификација и да стане професионален сметководител или специјалист за ревизија, виш сметководител, финансиски директор, менаџер на компанијата на национално или меѓународна компанија од ревизорска, сметководствена или друга деловна филијала, литванска институција или јавен сектор на ЕУ. [+]

Сметководство и ревизија програма е меѓународно признати студиска програма, обезбедување на во-длабочината на теоретски и практични знаења за сметководство и ревизија за извршување на престижни меѓународно признати ACCA квалификација и да стане професионален сметководител или специјалист за ревизија, виш сметководител, финансиски директор, менаџер на компанијата на национално или меѓународна компанија од ревизорска, сметководствена или друга деловна филијала, литванска институција или јавен сектор на ЕУ.... [-]


Contact

Kaunas University of Technology

Адреса, линија 1 Donelaicio St. 73,
44249 Kaunas, Kaunas County, Литванија
Website ktu.edu/en
Број на телефон 37037323894