UIT The Arctic University of Norway

Introduction

Read the Official Description

Џон Тереј Хелгрен Хансен

UIT The Arctic University of Norway е најсеверниот универзитет во светот. Нејзината локација на работ на Арктикот подразбира мисија. Арктикот е од растечка глобална важност. Климатските промени, експлоатацијата на арктичките ресурси и еколошките закани се теми од голема загриженост за јавноста, а за кои Универзитетот во Тромсо посебно се интересира. На UIT The Arctic University of Norway може да ги истражувате глобалните прашања од крупен поглед.

Знаењето на врвот на светот

Животот во Високиот Север е обликуван од дива природа, контрастни светлосни и временски услови, географски растојанија и мултикултурализам. Многу истражувачки центри на УИТ и студиски програми го одразуваат специфичниот карактер на Арктикот Норвешка.

Јорн Бергер-Нивол

Клучното истражување на UiT се фокусира на поларната средина, климатските истражувања, домородните луѓе, трансформацијата на мирот и конфликтот, телемедицината, медицинската биологија, физиката на вселената, науката за риболов, морската биопроспектива, лингвистиката и компјутерската хемија.

Центри на извонредност

Центарот за напредни студии на теоретската лингвистика, CASTL и Центарот за теоретска и компјутерска хемија Центар за теоретска и компјутерска хемија на UiT, се именувани како норвешки центри за извонредност. Во 2002 година, NST, со седиште во Тромсо, Норвешки центар за телемедицина, беше назначен за Центар за соработка на Светската Здравствена Организација.

Мрежата ARCTOS на Факултетот за биотехнологија, рибарство и економија, е лидер во истражувањето на морските арктички екосистеми и важен партнер на Норвешкиот поларен институт во Тромсо. Одделот за физика се фокусира на северно осветлување и истражување на вселената. Сите овие институти имаат висока меѓународна репутација.

Арктички граници

Универзитетот е дел од FRAM - Високиот истражувачки центар за климатски услови и животна средина (Фрам Центар) во Тромсо. Секој јануари на меѓународната конференција Арктичките граници ги поканува научниците, политичарите и бизнис-претставниците да разговараат за прашањата на Арктикот низ дисциплинските граници. Секретаријатот на Арктичкиот совет се наоѓа во Фрам Центарот. Истражувачите од Универзитетот и Фрам Центарот се вклучени во неколку меѓународни програми на Арктичкиот совет.

Меѓународен центар

16000 студенти и 4000 вработени учат и работат на UiT Арктикот Универзитетот на Норвешка. Наставата е базирана на истражување. Седумте факултети на УИТ нудат, и покрај посветеноста на северните прашања, широк спектар на студиски програми.
Академската заедница во Тромсо е многу интернационална. Повеќе од 20% од академскиот кадар и 10% од студентското тело се од странство. Универзитетот нуди повеќе од 20 програми за изучување на магистрирал на англиски јазик, а сите факултети нудат курсеви по англиски јазик на ниво на диплома и господар.

Џон Тереј Хелгрен Хансен

UIT The Arctic University of Norway е основан член на Универзитетот на Арктикот, меѓународна мрежа од 140 студиски и истражувачки институции од циркумполарниот регион. Но, Универзитетот соработува со сите делови на светот. 200 меѓународни договори обезбедуваат активна академска размена на студенти и вработени со партнерските институции ширум светот.

Кампуси низ северна Норвешка

Универзитетот има осум кампуси. Тие се наоѓаат во Тромсо, Нарвик, Харстад, Алта, Бодо, Мо и Рана, Хамерфест и Киркенес. Универзитетот стана уште поважна движечка сила за Северна Норвешка и меѓународна соработка во Високиот Север.

This school offers programs in:
  • Англиски

Гледа MSc » Види магистерски студии » Гледа Health MSc » Гледа Health Master » Гледа Law LLM » Гледа Bachelor »

Programs

This school also offers:

MSc

Магистер на науки - Воздухопловна контрола инженерство

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Narvik

Магистерската програма за инженерство на воздухопловна инженеринг им нуди на студентите специфични вештини потребни за моделирање, дизајнирање и контрола на динамичкото однесување на воздушната системи, вклучувајќи ги и беспилотни летала со фиксни крила, роторните возила и сателитите. [+]

Магистерската програма за инженерство на воздухопловна инженеринг им нуди на студентите специфични вештини потребни за моделирање, дизајнирање и контрола на динамичкото однесување на воздушната системи, вклучувајќи ги и беспилотни летала со фиксни крила, роторните возила и сателитите.

Господарот на програмата е погоден за студентите со интерес за учење, развој и примена на state-of-the-art технологија за контрола во воздушната поврзани со цели. Видот на технологијата исто така има големи сличности со технологиите за екстремни средини, како што се во арктичките региони и подземи, а учениците со интерес за развој на технологии во такви области ќе ја најдат оваа програма како релевантна.... [-]


Магистер на науки - електротехника

Студии врз за студентски град Целосна 4 семестри January 2019 Норвешка Narvik

Господарот на програмата во електротехниката е погоден за студентите со интерес на електроенергетските системи и извори на електрична енергија, енергетската електроника и електромоторните погони, а електротехниката е брзо растечко поле со многу можности за кариера. [+]

Господарот на програмата во електротехниката е погоден за студентите со интерес на електроенергетските системи и извори на електрична енергија, енергетската електроника и електромоторните погони, а електротехниката е брзо растечко поле со многу можности за кариера.

Електротехниката е за применета електрична технологија. Тоа е комплексна и динамична дисциплина која се движи од микроелектрониката преку електромагнетизмот до технологијата со висока моќ, од развојот на информатичката технологија на утре до автоматизација и инструментација на комплексни индустриски процеси. Електронските инженери со децении го револуционизираа нашиот обичен ден. Концептот "висока технологија" во голема мера се заснова на иновации во областа на електротехниката. Во рамките на оваа дисциплина, имате можност да научите да совладате разновиден спектар на вештини.... [-]


Магистер на науки - индустриско инженерство

Студии врз за студентски град Целосна 4 семестри January 2019 Норвешка Narvik

А Магистер на науки во индустриско инженерство ќе им обезбеди на студентите со знаења и способности да користат соодветни техники, вештини и алатки за да се идентификуваат, формулираат, анализираат и решавање на индустриски инженеринг проблеми. [+]

Индустриското инженерство ќе ја види "големата слика" кога се работи за сложени процеси и системи. Областа се фокусира на анализирање на многуте ¿тркала ¿што мора да работат заедно, така што една организација може да функционира на најефикасен и профитабилен начин. Како студент, ќе добиете увид во различни методологии, техники и алатки кои може да ги примените за подобрување на перформансите на организацијата. Способноста што ја добивате преку оваа студија те прави особено погодна за менаџерска позиција.... [-]


Магистер на науки - Инженеринг дизајн

Студии врз за студентски град Целосна 4 семестри January 2019 Норвешка Narvik

Инженерски дизајн е дизајн базиран на инженерска наука и вклучува знаење за дизајн на производи и компјутерска технологија. Главни состојки во инженерскиот дизајн Технички, научни пресметки / пресметки и применета математика, кои се применуваат на проблемите поврзани со дизајнот, геометријата и науката за материјали. Инженеринг Дизајн разбира им нуди на студентите разбирање на дизајнот и естетскиот дизајн во прилог на длабоко разбирање на математичките и физичките принципи и методи во процесот на дизајнирање. Посебен акцент го ставаме на геометријата и обликот, процесите на производ и дизајн, пресметките и анализата на силата, материјалите, компјутерското моделирање и симулациите. [+]

Диплома на факултет со познавање на материјали, механика и моделирање, но исто така и други може да се прилагодени на програмата на мајсторот во инженерскиот дизајн . Посебен интерес за разбирање на математичките и физичките теории и описите, на пример, на различни конструктивни однесувања, процеси на дизајнирање, однесување на материјалите може да биде корист за максимизирање на резултатите од учењето во образованието.... [-]


Магистер на науки во геологијата

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

Геолозите ја мапираат долгата, неверојатна историја на Земјата. Геологијата е за сите што сакаат да дознаат повеќе за планетата во која живееме и да ја комбинираме креативноста со разбирање на возбудливи феномени во нашата природа. Геологијата дава разбирање за земјотреси, вулкани, слајдови и други природни непогоди, климатски и ефект на стаклена градина. Можете да учат тектоника и вулкани, климатски промени или специјализираат во толкувањето на сеизмички или седименти кои раскажуваат приказна за тоа како животната средина беше пред милиони години. [+]

Геолозите ја мапираат долгата, неверојатна историја на Земјата. Геологијата е за сите што сакаат да дознаат повеќе за планетата во која живееме и да ја комбинираме креативноста со разбирање на возбудливи феномени во нашата природа. Геологијата дава разбирање за земјотреси, вулкани, слајдови и други природни непогоди, климатски и ефект на стаклена градина. Можете да учат тектоника и вулкани, климатски промени или специјализираат во толкувањето на сеизмички или седименти кои раскажуваат приказна за тоа како животната средина беше пред милиони години.... [-]


Магистер на науки во компјутерски науки (Tromsø)

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

Компјутерската наука не опкружува насекаде во секојдневниот живот, како што се интернет и мобилните телефони. Програмата е многу практична и експериментална, каде што учениците учат да дизајнираат, развиваат и програмираат напредни системи за податоци. Сите настава ќе се одржи на англиски јазик, а програмата има студенти од целиот свет. [+]

Програмата ги опфаќа и теоретската основа и експерименталните методи во компјутерската наука. Повисоко ниво курсеви се директно поврзани со истражување во рамките на Одделот. Ова подразбира можност за значително знаење во опфатените области.

Програмата се состои од четири задолжителни предмети по компјутерски науки, вкупно 40 ЕКТС кредити и 20 ЕКТС кредити на изборни предмети. На изборни предмети може да биде во теми како што се економија, менаџмент, психологија и претприемништво. Програмата завршува со магистерска теза од 60 ЕКТС кредити. Магистерскиот труд, исто така, може да се направи во соработка со надворешна ИТ-компанија.... [-]


Магистер на науки во морска биотехнологија

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

Целта е да се едуцираат кандидатите за биотехнолошки вештини воопшто, со што ќе се квалификуваат за кариера во голем број на организации, вклучувајќи ги и оние чиј фокус е иновацијата, комерцијалниот развој и создавање вредност на морските ресурси во процесите и индустријата. [+]

Целта е да се едуцираат кандидатите за биотехнолошки вештини воопшто, со што ќе се квалификуваат за кариера во голем број на организации, вклучувајќи ги и оние чиј фокус е иновацијата, комерцијалниот развој и создавање вредност на морските ресурси во процесите и индустријата.

Ние сме преокупирани со искористување на предноста што ја уживаме како нација во вид на пристап до огромни морски ресурси. Поголемиот дел од организмите кои го сочинуваат морскиот биодиверзитет сè уште се малку истражувани. Овие био-ресурси можат да бидат извор на уникатни биомолекули (ензими, секундарни метаболити, протеини / пептиди, морските масти и јаглехидрати) и придружните генетски кодови.... [-]


Магистер на науки во физиката

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

Физиката ја обликува иднината. Каде и да изгледате, гледате физика и начини да се примени физика. Мобилни телефони, CD плеери, радија, телевизори и компјутери се напредна техничка опрема базирана на физички методи и принципи. Сателитите над нас го следат она што се случува на Земјата, вклучувајќи загадување на животната средина. Овие набљудувања се преземени од страна на сателитски станици и преведени на слики што го олеснуваат разбирањето на ситуацијата на Земјата. Исто така, ова е физика. Во метеорологијата физиката се користи за мерење на воздухот над нас, со цел да се подобрат предвидувањата за времето. Студии на северните светла исто така се важни за да се разберат појавите на северните ширини. [+]

Магистер на науки во физиката

Физиката ја обликува иднината. Каде и да изгледате, гледате физика и начини да се примени физика. Мобилни телефони, CD плеери, радија, телевизори и компјутери се напредна техничка опрема базирана на физички методи и принципи. Сателитите над нас го следат она што се случува на Земјата, вклучувајќи загадување на животната средина. Овие набљудувања се преземени од страна на сателитски станици и преведени на слики што го олеснуваат разбирањето на ситуацијата на Земјата. Исто така, ова е физика. Во метеорологијата физиката се користи за мерење на воздухот над нас, со цел да се подобрат предвидувањата за времето. Студии на северните светла исто така се важни за да се разберат појавите на северните ширини.... [-]


Магистер на науки по биологија

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

Уникатната географска локација го прави UIT The Arctic University of Norway како идеално место за проучување на арктичкото опкружување. Специјализирајте за биолошко поле што ве интересира, и стекнете знаење кое ви дава посебни вештини во вашата идна работа. Нашиот општ фокус на истражување и настава е прилагодување на животот на високи географски широчини, во нив се занимаваат механизми на сите нивоа на организацијата, од молекули и клетки преку организми до екосистеми, како во копнени, така и во морските средини. [+]

Уникатната географска локација го прави UIT The Arctic University of Norway како идеално место за проучување на арктичкото опкружување. Специјализирајте за биолошко поле што ве интересира, и стекнете знаење кое ви дава посебни вештини во вашата идна работа. Нашиот општ фокус на истражување и настава е прилагодување на животот на високи географски широчини, во нив се занимаваат механизми на сите нивоа на организацијата, од молекули и клетки преку организми до екосистеми, како во копнени, така и во морските средини.... [-]


Master

Господар на англиски јазик лингвистика со специјализација во стекнување јазици и повеќејазичност

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

Програмата е добро прилагодена за студентите кои се заинтересирани да проучат како англискиот јазик се стекнува во првиот и вториот јазик, како и начинот на кој англискиот јазик е под влијание на повеќејазични ситуации. Во индивидуалните звучници, повеќејазичните ситуации може да предизвикаат еден јазик да влијае врз друг, особено во процесот на стекнување, и во крајна линија може, исто така, да резултира со оштетување на јазикот поради недостаток на изложеност и употреба на еден од јазиците. [+]

Програмата е добро прилагодена за студентите кои се заинтересирани да проучат како англискиот јазик се стекнува во првиот и вториот јазик, како и начинот на кој англискиот јазик е под влијание на повеќејазични ситуации. Во индивидуалните звучници, повеќејазичните ситуации може да предизвикаат еден јазик да влијае врз друг, особено во процесот на стекнување, и во крајна линија може, исто така, да резултира со оштетување на јазикот поради недостаток на изложеност и употреба на еден од јазиците. Во општествата, повеќејазичноста и јазичниот контакт може да доведат до развој на нови сорти на јазикот. Студентите кои се запишани во програмата ќе бидат тесно интегрирани во истражувачката група за стекнување, варијација и исцрпување на јазикот (LAVA: http://site.uit.no/lava/), која е активна и продуктивна истражувачка група која работи на различни аспекти на повеќејазичност и повеќејазично стекнување јазик. Студентите ќе добијат можност да спроведат практично истражување со членовите на групата. Програмата обезбедува добра основа за работа поврзана со повеќејазичноста и во приватниот и јавниот сектор, и е погодна за студентите кои сакаат да продолжат кариера во рамките на истражувањето.... [-]


Магистер по англиска книжевност

Студии врз за студентски град Целосна Дел-студии 2 години September 2019 Норвешка Tromsø + 1 more

Програмата Магистер по англиска книжевност обезбедува сеопфатна студија за литература од целиот англофонски свет. Курсевите укажуваат на тоа како литературата се обликува и е обликувана од историјата, нејзината важност за современите прашања како што се климатските промени и разрешувањето на конфликти и неговата способност да ги предизвика и да ги подобри начините на размислување на читателот. Градење на разновидност на критични пристапи, програмата им помага на студентите да ги насочат своите способности да размислуваат аналитички и креативно. [+]

Програмата Магистер по англиска книжевност обезбедува сеопфатна студија за литература од целиот англофонски свет. Курсевите укажуваат на тоа како литературата се обликува и е обликувана од историјата, нејзината важност за современите прашања како што се климатските промени и разрешувањето на конфликти и неговата способност да ги предизвика и да ги подобри начините на размислување на читателот. Градење на разновидност на критични пристапи, програмата им помага на студентите да ги насочат своите способности да размислуваат аналитички и креативно.... [-]


Магистер по домородните студии

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

На Факултетот за општествени науки, општествени науки и образование, во соработка со Центарот за сами студии, нуди двегодишна магистерска програма за домородните студии (MIS) со полно работно време. Програмата е интердисциплинарна и ја користи стручноста акумулирана во неколку сектори на Факултетот. Тематски фокус на програмата на мајсторот е појавата на меѓународното домородно движење, историските искуства и ... [+]

Магистер по домородните студии

На Факултетот за општествени науки, општествени науки и образование, во соработка со Центарот за сами студии, нуди двегодишна магистерска програма за домородните студии (MIS) со полно работно време. Програмата е интердисциплинарна и ја користи стручноста акумулирана во неколку сектори на Факултетот. Тематски фокус на програмата на мајсторот е појавата на меѓународното домородно движење, историските искуства и современиот контекст што домородните луѓе го искусуваат низ целиот свет.... [-]


Магистер по економија

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

Како се користат ресурсите во општеството, и како треба да се користат? Ова се големите проблеми во економијата. Магистрирал во економија ви дава подлабоко разбирање на теоретска и применета економска анализа, методологија и емпириско истражување. Студентите ќе имаат можност да работат самостојно преку самостојно учење и задачи. [+]

Како се користат ресурсите во општеството, и како треба да се користат? Ова се големите проблеми во економијата. Магистрирал во економија ви дава подлабоко разбирање на теоретска и применета економска анализа, методологија и емпириско истражување. Студентите ќе имаат можност да работат самостојно преку самостојно учење и задачи.

Опис на програмата

Програмата се состои од напредни курсеви во микроекономија, која исто така вклучува и употреба на линеарна алгебра и статичка оптимизација. Макроекономијата ја вклучува анализата на отворените економии и економскиот раст. Во првиот семестар, студентите ќе имаат курс по економетријата - напредни квантитативни методи за економијата. Во вториот семестар, студентите можат да изберат помеѓу курс за напредни финансии и курс за применета микроекономија. Во третиот семестар, студентите исто така ќе треба да полагаат курс кој дава заедничка основа за работа со магистерската теза, а специјализира во предметната област на тезата. Магистерски труд претставува 30 ЕКТС, и ќе биде напишан во текот на четвртиот и последниот семестар.... [-]


Магистер по компјутерски науки (Нарвик)

Студии врз за студентски град Целосна 4 семестри September 2019 Норвешка Narvik

Ова е студија за оние кои се заинтересирани за графика, компјутерски игри и симулации. Сфаќате дека нашиот секојдневен живот наскоро ќе стане дел од виртуелната реалност и сакате да учествувате во развојот на оваа иднина. [+]

Ова е студија за оние кои се заинтересирани за графика, компјутерски игри и симулации. Сфаќате дека нашиот секојдневен живот наскоро ќе стане дел од виртуелната реалност и сакате да учествувате во развојот на оваа иднина.

Опис на програмата

Со оваа студија, ќе го имате целиот предуслов за да можете да научите да развиете напредни компјутерски игри, виртуелна реалност и да создавате реални симулации. Ќе добиете темелна теоретска и практична основа за напреден развој на софтвер, со посебен фокус на развојот на играта и симулацијата и учењето.... [-]


Магистер по ликовна уметност

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

Програмата Магистер по ликовна уметност е двегодишен курс кој има за цел да им даде на студентите единствена основа за нивниот иден напредок во истражувањето, теоријата и професионалната уметничка практика. Програмата е насочена кон новите уметници кои сакаат да ја продлабочат својата пракса во контекст кој е ориентиран кон студиски и работилници и каде што се охрабруваат да развиваат сопствени иницијативи. Да се ​​придонесе кон програмата обезбедува избалансиран увид меѓу локалните и меѓународните прашања од значење за современото општество. [+]

Програмата Магистер по ликовна уметност е двегодишен курс кој има за цел да им даде на студентите единствена основа за нивниот иден напредок во истражувањето, теоријата и професионалната уметничка практика. Програмата е насочена кон новите уметници кои сакаат да ја продлабочат својата пракса во контекст кој е ориентиран кон студиски и работилници и каде што се охрабруваат да развиваат сопствени иницијативи. Да се ​​придонесе кон програмата обезбедува избалансиран увид меѓу локалните и меѓународните прашања од значење за современото општество.... [-]


Магистер по математика

Студии врз за студентски град Целосна Дел-студии 2 години September 2019 Норвешка Tromsø + 1 more

Студентите можат да изберат помеѓу три специјалитети; алгебра, анализа / диференцијална геометрија или применета математика. Некои од специјалните полиња вклучуваат криптографија, теорија на броеви, елиптични кривини, алгебра, диференцијална геометрија, комплексна анализа, нелинеарни бранови и динамички системи. Во применетата математика, тезите можат да се однесуваат на физиката на плазма, оптика, математичка екологија и биоинформатика. [+]

Опис на програмата

Студентите можат да изберат помеѓу три специјалитети; алгебра, анализа / диференцијална геометрија или применета математика. Некои од специјалните полиња вклучуваат криптографија, теорија на броеви, елиптични кривини, алгебра, диференцијална геометрија, комплексна анализа, нелинеарни бранови и динамички системи. Во применетата математика, тезите можат да се однесуваат на физиката на плазма, оптика, математичка екологија и биоинформатика. Магистратура програма се состои од магистерска теза од 60 ЕКТС во прилог на задолжителни предмети и посебен наставен план во износ од 60 ЕКТС. Тие се зависни од избраната специјалност.... [-]


Магистер по технологија и безбедност во Високиот Север

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

Природните ресурси на Високиот Север ги привлекуваат индустријата. Ново морско масло [+]

Природните ресурси на Високиот Север ги привлекуваат индустријата. Ново морско масло

Опис на програмата

Програмата се фокусира на техничките и безбедносните предизвици поврзани со индустриските активности во Високиот Север. Посебно внимание се посветува на поморските и офшорните операции во суровата и ранлива арктичка средина. Учениците се запознаваат со методите и алатките за управување со напредни, сложени и интегрирани технички системи во однос на работењето и одржувањето, сигурноста и производството, здравјето, безбедноста... [-]


Магистер по туризам студии

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Alta

Господар на програмата за туризам студии е дизајниран да ги подготви студентите за влез во кариерата или позиции во комерцијални, јавни или непрофитни организации кои обезбедуваат услуги за посетители на локално, национално или меѓународно ниво. Програмата, исто така, им нуди на студентите потребните академски фондации да продолжат со докторат. [+]

Господар на програмата за туризам студии е дизајниран да ги подготви студентите за влез во кариерата или позиции во комерцијални, јавни или непрофитни организации кои обезбедуваат услуги за посетители на локално, национално или меѓународно ниво. Програмата, исто така, им нуди на студентите потребните академски фондации да продолжат со докторат.

Опис на програмата

Туризмот е повеќе важен глобален феномен, кој вклучува социјални, културни, економски, политички и еколошки можности и предизвици. Проширувањето на економиите им овозможува на повеќе луѓе да патуваат често и на подолги растојанија за да искусат пејзажи, градски култури, култури и народи. Глобализацијата и технолошкиот развој овозможуваат зголемени мобилности, а со тоа и туристички активности. Развојот и растот на туризмот, исто така, ја предизвикува одржливоста на екологиите во ерата на климатските промени.... [-]


Магистер по филозофија во визуелна антропологија

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

Дали сте заинтересирани за човечката култура и како да ја користите видео камерата во општествените научни истражувања? Во визуелните културни студии ви се дава можност да ги проучувате етнографските истражувачки методи, антрополошката теорија и етнографското кино во меѓународна средина, кулминирајќи со продукцијата на вашиот сопствен филм и писмена теза. [+]

Дали сте заинтересирани за човечката култура и како да ја користите видео камерата во општествените научни истражувања? Во визуелните културни студии ви е дадена можност да ги проучувате етнографските истражувачки методи, антрополошката теорија и етнографското кино во меѓународна средина, кулминирајќи со продукцијата на вашиот сопствен филм и писмена теза.

Одделот за археологија и социјална антропологија нуди две години со полно работно време мајстор програма во визуелни културни студии (VCS). Целта на оваа програма е да ги научи студентите како да произведуваат знаења за животот и културата на луѓето преку истражување на нивниот секојдневен живот врз основа на употребата на квалитативни методи на општествени науки и етнографски филм. Програмата ги комбинира предавањата во академската теорија и метод, креирање на филмови и практична настава во снимање, снимање и уредување на звук.... [-]


Магистер по филозофија во мир и трансформација на конфликти

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

Програмата Магистер нуди во-длабочината на разбирање на клучните прашања информирање на полето на мирот и конфликт студии. Таа обезбедува интердисциплинарен увид во природата и причините за конфликтите, како и напорите за градење на мирот и враќање на довербата во институциите во општествата опфатени со конфликти. Активно ги регрутира учениците од нордиските и не-нордиските земји за креирање и промовирање на крос-културни настава и учење. [+]

Програмата Магистер нуди во-длабочината на разбирање на клучните прашања информирање на полето на мирот и конфликт студии. Таа обезбедува интердисциплинарен увид во природата и причините за конфликтите, како и напорите за градење на мирот и враќање на довербата во институциите во општествата опфатени со конфликти. Активно ги регрутира учениците од нордиските и не-нордиските земји за креирање и промовирање на крос-културни настава и учење.... [-]


Магистер по филозофија во теориска лингвистика

Студии врз за студентски град Целосна 2 години January 2019 Норвешка Tromsø

Програмата е добро прилагодена за студентите кои сакаат да учат јазик од компаративна перспектива. Програмата става посебен акцент на формалните аспекти на граматиката, особено синтаксата и фонологијата. Пристапот кон овие дисциплини се потпира на компаративни студии на многу јазици. [+]

Програмата е добро прилагодена за студентите кои сакаат да учат јазик од компаративна перспектива. Програмата става посебен акцент на формалните аспекти на граматиката, особено синтаксата и фонологијата. Пристапот кон овие дисциплини се потпира на компаративни студии на многу јазици.

Магистер по филозофија во теориска лингвистика опфаќа постдипломски студии на ниво во теоретската лингвистика и е да се гледа како продолжување на работата на ниво на диплома. Програмата става посебен акцент на формалните аспекти на граматиката, особено синтаксата и фонологијата. Пристапот кон овие дисциплини се потпира на компаративни студии на многу јазици. Студентите ќе развијат увид во структурата на јазикот, компаративните аспекти на јазичните истражувања, социјалните и географските варијации, историскиот развој на јазиците и стекнувањето јазик. На ниво на мајстор, студентите ќе развијат посебни интереси врз основа на нивните предмети и ќе пишуваат или магистерска теза или две статии со должина на трудот.... [-]


Videos

Welcome to UiT The Arctic University of Norway!

Contact

University of Tromsø

Адреса, линија 1 Hansine Hansens veg 18
9019 Tromsø, Troms, Норвешка
Број на телефон +47776440009

UIT - Norges Arktiske universitet - Campus Alta

Адреса, линија 1 Follumsvei 31
9510 Alta, Finnmark, Норвешка
Број на телефон +47 78 45 05 00

UiT - Norges arktiske universitet, campus Narvik

Адреса, линија 1 Narvik, Nordland, Норвешка
Број на телефон +47 77 64 40 00