AgroSup Dijon

Introduction

Read the Official Description

За Универзитетот

Универзитетот "Bourgogne Franche - Comté" е рангиран на 2-риот најдобар француски универзитет во областа на храна науки (Shangaï, 2017). Повеќето од предавачите и научниците вклучени во програмата на мајстор се членови на единицата за истражување на храна и микробиолошки процеси (UMR PAM). Истражувачкиот центар ПЕМ игра главна улога во научниот и технолошкиот напредок во областа на храната и виното. Заедничкиот научен фокус на сите членови е да се разберат физичките, хемиските и биолошките феномени кои го одредуваат квалитетот на храната со амбицијата за развој на нови производи и нови процеси на храна. Покрај педагошкиот тим, ќе бидат вклучени и меѓународни поканети предавачи.

Финансирање и школарина

Како меѓународен постдипломски студент ќе имате корист од ниските школарини во Франција и имате пристап до широк спектар на програми за финансирање (грантови од I-SITE UBFC, ERASMUS, француски амбасади, AUF стипендии итн.). Можете исто така да аплицирате за финансирање од Универзитетот Бургоња Франш-Комте (25 грантови во 2017 година).

Услови за влез

Кандидатите мора да имаат диплома или еквивалент (180 ЕКТС) во биологијата, науката за храна, хемија, физичка хемија или инженерска наука. Оние кои имаат завршено магистрирал или еквивалент (240 ЕКТС) поврзани со биологија, хемија или физичка хемија може директно да влезат во втората година.

Кандидатите треба да имаат добро познавање на англискиот јазик (B2 задолжително).

Кариера

Оваа Магистерски степен има за цел да им обезбеди на студентите со работа релевантни надлежности и вештини за кариера како истражувачки проект лидер во академски лаборатории, истражувачки институти или R

Клучни статистики

AgroSup Dijon состои од над 1500 луѓе:

 • 1030 студенти
 • 474 вработени (постојано и под договор), од кои 103 се предавачи

Курсеви

 • 2 специјализирани инженерски степени
 • 3 напредни специјализирани постдипломски степени
 • 11 господар е ко-организиран со други академски институции
 • 5 професионални диплома
 • Bac Pro, Bac Techno и BTSA ("FOAD" учење на далечина)

Структура

 • 4 наставни оддели
 • 1 институт посветен на образованието и професионализацијата: Едутер
 • 1 центар посветен на учење на далечина
 • 1 документационен центар: Médiadoc
 • 1 центар за експериментална работа на тркачки кордови

Истражување

 • 5 истражувачки единици, целосно истражувани или со мешани активности
 • 2 одделни внатрешни единици
 • 1 домаќин на тимот

Мрежи

 • Мрежа од преку 5500 инженери
This school offers programs in:
 • Англиски

Види магистерски студии »

Programs

This school also offers:

Master

Магистер Физиолошки и психолошка храна Избор Детерминанти

Студии врз за студентски град 2 години September 2018 Франција Dijon

Факторите за избор на храна варираат во зависност од животната фаза, со зголеменото влијание на глобализацијата и технологиите за унапредување, станува важно за индустријата и за истражување за да се разбере зошто луѓето јадат она што го јадат. [+]

Факторите за избор на храна варираат во зависност од животната фаза, со зголеменото влијание на глобализацијата и технологиите за унапредување, станува важно за индустријата и за истражување за да се разбере зошто луѓето јадат она што го јадат.

Дојдете и истражете со нас ова прашање: кои фактори се вклучени во изборот на храна за луѓе?

P²food е 2 години, со полно работно време меѓународно истражување магистрирал фокусирани на физиолошки и психолошки детерминанти на избор на храна, предложени од Универзитетот во Бургундија - Франш-Комте и AgroSup Dijon .... [-]


Мајстор микробиологија и физикохемија за храна и вино Процеси

Студии врз за студентски град 2 години September 2018 Франција Dijon

MP2 е 2 години, со седиште, со полно работно време меѓународно истражување магистрирал фокусирани на микробиологија и сродни процеси и физичко-хемијата применуваат на храна и вино процеси, понудени од страна на Универзитетот во Бургундија - Франш-Комте и AgroSup Dijon . Овој мајстор има за цел обука на идни истражувачи и менаџери на храна и вино науката и индустријата. [+]

За магистрирал

MP2 е 2 години, со седиште, со полно работно време меѓународно истражување магистрирал фокусирани на микробиологија и сродни процеси и физичко-хемијата применуваат на храна и вино процеси, понудени од страна на Универзитетот во Бургундија - Франш-Комте и AgroSup Dijon . Овој мајстор има за цел обука на идни истражувачи и менаџери на храна и вино науката и индустријата.... [-]


Videos

Welcome to Dijon

L'accueil des étudiants internationaux à AgroSup Dijon - Témoignage de Max

L'accueil des étudiants internationaux à AgroSup Dijon - Témoignage de Fernanda