Blaise Pascal University

Introduction

Read the Official Description

Блез Паскал Универзитетот Блез Паскал универзитет е сеопфатна универзитет кој возови повеќе од 14.000 студенти во сите области општествени науки, јазици, хуманистички и општествени науки, STAPS и наука и технологија. А првиот универзитет постоеше меѓу XII век и кон крајот на XV век во Billom, со до 2.000 студенти, еднаков на големи универзитети од Montpellier, Тулуз и Париз. Во почетокот на XVI век, епископ на Клермон Томас Duprat инсталира Универзитетот во Issoire. Кралот воспоставување на Универзитетот во февруари 1519 година, но по протестите од Шарл де Бурбон и на Универзитетот во Париз, е затворен во 1520. Во 1681, кралот дозволува создавање на медицински колеџ во Клермон. На Факултетот за ликовни уметности е создадена во 1808 година, но се брише на Реставрација во септември 1815 година. 1854 го означува почетокот на една академска активност признати од страна на државата во Клермон-Феран. Во 1872 година, Емил Alluard, професор по физика, добива изградбата на метеоролошка опсерваторија на врвот на Puy де купола, која е тогаш првиот европски планинските одморалишта. 1899 видов на создавањето, Besse-en-Chandesse, на лимнологијата станица, со цел да се учат на флора и фауна на Оверњ езера. Предзнак на Националната школа за хемија на Институтот за хемија и индустриски технологии ја отвори во 1911 година. Но, тоа е на Втората светска војна, која ќе се зацврсти длабоко Клермон универзитетски живот, со криза во 1939 година, факултети во Стразбур бегаат од германската окупација. На 25 ноември 1943 година, зградите се опколени од страна на Гестапо, со цел да го уапси декани, меѓународни студенти и оние од Алзас-Лорен може да биде поврзана со отпор. Речиси 50 ученици и наставници беа уапсени, а Павле Collomp, професор по грчки во Стразбур е убиен. 70 почне да дава Универзитетот присутни својот изглед со изградба на научни и технички кампус Cézeaux, како и создавање на Институтот за технологија на Универзитетот Montlucon. Во 1976 година, Клермон-Феран Универзитетот е поделена на два дела: Клермон 1 (правни науки, економски и медицински) и Клермон 2 (општествени науки, наука и технологија). Во 1987 година, Клермон 2 носи името Блез Паскал Универзитетот. Како мултидисциплинарен Универзитетот, таа не можеше да бира подобар спонзор од овој универзален дух пар екселанс во исто време беше филозоф, научник и писател.

Види магистерски студии »

Programs

This school also offers:

Master

Магистер по физика на честички

Студии врз за студентски град Целосна 2 години September 2018 Франција Clermont-Ferrand

Имате диплома по физика или физичка хемија, нашата М1 ви овозможува да продлабочат своето знаење на генералниот физика (електромагнетизмот, Флуид механика, статистичка физика, квантна механика, нуклеарна физика, инструментација ...). [+]

Мајстор во физиката на честички Имате диплома по физика или физичка хемија, нашата М1 ви овозможува да продлабочат своето знаење на генералниот физика (електромагнетизмот, Флуид механика, статистичка физика, квантна механика, нуклеарна физика, инструментација ...). Можете да изберете во втората половина сто часа вовед во истражување во физика на честички, и имаат способност да се направи воведен курс во потрага по два и пол месеци во лабораторија. Очигледно корисно за оние кои сакаат да се користи во истражувања академски, овие учења се отвор за други работни методи на истражување и продлабочување дисциплина секогаш преносливи на други области. Веќе имаат М1 физика или физичка хемија, М2 ќе ви миеше во нашето истражување во физика на честички со курсеви кои се однесуваат и на теоретски концепти поврзани со фундаментални интеракции (принципи на симетрија, квантната областа теорија, мерач invariance ...) Дека инструментални методи кои ни овозможи да ја испитаат можната природата: принципите на detections спроведување стекнување системи и обработка на податоци. Изборни предмети, исто така, може да биде отворање во областа на космологија и astroparticle, или на зрачење-материја интеракции и нивните апликации во областа на зрачење. Втората година завршува со истражување стаж од пет месеци во лабораторија. Сите специјализирани курсеви се одржуваат од страна на факултетот и истражувачи од лабораторијата на физиката на честички (Универзитетот Блез Паскал - CNRS / IN2P3) учество во меѓународни програми за истражување како ЦЕРН (Европската лабораторија за физиката на честички). Истражувачка Мајсторот се разбира е предуслов за докторски студии. Но исто така е цел сама по себе. Мајсторство на... [-]